IMG 6576(1)

Životni šampioni sumiraju utiske pred 2024.

  • 10 novembra, 2023

Nakon predstavljanja koncepta životnih šampiona na kampovima na Paliću, Divčibarama i Zlatiboru, partneri Razvojni centar za mlade i DEKI5 kamp organizovali su i finalno godišnje okupljanje na projektu “Stvaramo životne šampione”.

Pored predstavnika omladinskog sektorai akademske zajednice, svoje predstavnike na skupu u Kući fudbala, Stara Pazova imali su predstavnici fudbalskih klubova iz regiona – RFK Grafičar i DEKI5 kamp iz Srbije, FK Željezničar, FK Sloga Doboj i FK Laktaši iz Bosne i Hercegovine, Akademija Pandev Brera Strumica i ŽFK Borec Veles iz Severne Makedonije, FK Breznica iz Crne Gore i FK Ludogorec iz Bugarske. Njima su se priključili eminentni stručnjaci iz oblasti sportske psihologije, prava, pedagogije, te predstavnici različitih institucija zainteresovani za koncept životnih šampiona.

Ipak, posebnu pažnju i interesovanje prisutnih izazvalo je predavanje prof.dr Ranka Rajovića, svetski priznatog eksperta za dečiji razvoj i obrazovanje.

“Kocept životnih šampiona u prvi plan stavlja trenere kao edukatore i pedagoge čija je uloga da doprinesu pravilnom i sveobuhvatnom razvoju dece i mladih sportista. Fokus je na stvaranju životnih, a ne sportskih šampiona, jer je sport, osim komercijalne uloge koja se konstantno potencira, idealno sredstvo za učenje, povezivanje, saradnju, razvoj tolerancije i razumevanja. Imajući u vidu da je profesor Rajović jedan od najvećih svetskih stručnjaka za rani razvoj dece i posebno za učenje kroz igru, smatrali smo ga najboljim mogućim predavačem za prisutne, a posebno fudbalske trenere. Oduševljenje korisnošću i sveobuhvatnošću predavanja najbolji je pokazatelj da delimo viziju dečijeg razvoja sa profesorom i nadamo se stoga da će ovo predavanje biti samo prvi korak u intenziviranju stručne saradnje”, izjavila je koordinatorka projekta Aleksandra Knežević osvrćući se na ovaj segment skupa.

U nastavku, istaknuto je i šta su najveća postignuća tokom 2023. godine – sprovedeno istraživanje u 7 zemalja o pedagoškoj i obrazovnoj ulozi trenera i kako je osnažiti u narednom periodu, prvo tog tipa u Evropi; iniciran ekspertski rad na izradu praktične brošure za trenere koja treba da ponudi konkretna znanja, informacije i alate o postupanju trenera mimo sportske komponente treninga, a imajući u vidu da su oni deci jedan od centralnih uzora u odrastanju; realizovano 6 info dana u zemljama učesnicima, tokom kojih se sa upravama klubova, decom, trenerima i roditeljima razgovaralo o suštini ideje životnih šampiona; održan prvi mešoviti kamp za životne šampione i životne šampionke koji je bio besplatan za sve njegove polaznike/ce. Podvlačeći crtu, koordinatorka projekta sa ponosom je istakla da je preko 1,000 dece i odraslih uzelo direktno učešće u aktivnostima, a da je preko milion ljudi informisano o istim, pre svega zahvaljujući medijskoj podršci TV Arena sport, ali i drugih zainteresovanih medijskih kuća.

Nakon seta konstruktivnih diskusija, zajednički je zaključeno da u 2024. punu pažnju treba posvetiti većem učešću devojčica i jačanju koncepta životnih šampionki, ali i iznalaženju novih modaliteta saradnje sa roditeljima, koji su neizostavna karika u trouglu dete-trener-roditelj. Na kraju, cilj svih je isti – srećno i ispunjeno dete koje se radosno vraća sportskim aktivnostima.

Projekat “Stvaramo životne šampione” realizuje se uz podršku UEFA fondacije za decu i ERASMUS+ programa u oblasti sporta.