Državni univerzitet Sv. Ćirilo i Metodije – Skoplje je najstariji i najveći univerzitet u Severnoj Makedoniji. Univerzitet je osnovan 1946. Više od 50.000 studenata studira na Univerzitetu u Skoplju, uključujući oko 700 stranih studenata. Osim toga, nastavno i istraživačko osoblje sastoji se od 2.390 ljudi, uz podršku više od 300 članova u instituciji Univerziteta. Državni univerzitet Sv. Ćirilo i Metodije – Skoplje ima 23 fakulteta, 9 instituta i 8 drugih visoko-obrazovnih članova.

Fakultet za fizičko vaspitanje, sport i zdravlje (FFVSZ) deo je Državnog univerziteta „Sv. Ćirilo i Metodije“ već skoro 40 godina. Osnovan je 1978. godine. Fakultet je najstarija i najuglednija naučna i obrazovna institucija u oblasti kineziologije, obrazovanja, sporta i zdravstva u Severnoj Makedoniji. Od svog osnivanja, uspešan rad Fakulteta zasnovan je prvenstveno na izvanrednim potencijalima osoblja koje je uspelo da sprovede veliki broj diplomskih, postdiplomskih i doktorskih programa.

U vezi sa gorenavedenim, ciljevi Fakulteta su:

  • Poboljšati kvalitet obrazovanja,
  • Stvoriti visokokvalitetno i konkurentno osoblje i diplomce za tržište rada u zemlji i inostranstvu, i
  • Promovisati nivo obrazovanja celokupne populacije u Makedoniji (pre svega u domenu kineziologije i sportskih trenera).

Fakultet za fizičko vaspitanje, sport i zdravlje, kao sastavni deo UKIM, ima 20 redovnih profesora, 1 vanrednog profesora i 9 docenata.

Ima dva osnovna studijska programa: Kineziološki i Sportski trener;

Studijski programi master nivoa: Kineziologija i Sportski menadžment;

Doktorski studijski program: Kineziologija.

Trenutno Fakultet za fizičko vaspitanje, sport i zdravlje ima više od 600 studenata na svim studijskim programima i na svim nivoima studija. Studenti su osnova za postojanje svake visokoškolske ustanove, što je slučaj i sa ovim fakultetom. Kao ravnopravni članovi akademske zajednice, institucija neprestano pokušava da studenti budu na prvom mestu i prioritet. Mlade kolege smatraju se vrednošću u koju se ulažu trud i znanje. Fakultet ima 7 zasebnih istraživačkih katedri, jedan Institut za sport kao zaseban deo Fakulteta i jedan Institut za naučna istraživanja.

FFVSZ, u svom 40-godišnjem postojanju, ima više od 1.500 diplomiranih studenata. To su stručnjaci, uključeni u sve sportske sektore u Severnoj Makedoniji, koji rade kao nastavnici fizičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, sportski treneri, administratori, instruktori itd.

Trenutno je na FFVSZ zaposleno oko 30 profesora i asistenata (svi su doktori nauka iz različitih oblasti kineziologije) i više od 500 studenata je u procesu obrazovanja na dodiplomskim i postdiplomskim studijama. Program diplomskih studija podeljen je u dva glavna predmeta koja vode do diplome: sportski trening u određenoj sportskoj disciplini i opšti nivo studija koji vode ka diplomi specijalista fizičkog vaspitanja.

Zaposleni iz FFVSZ ranije su imali iskustva u pružanju različitih vrsta kontinuiranih profesionalno-obrazovnih aktivnosti za nastavnike fizičkog vaspitanja specijaliste za osnovne i srednje škola u Makedoniji, kao i za opšte nastavnike u osnovnom obrazovanju. Te aktivnosti su realizovane u poslednjih 10 godina i u direktnoj saradnji sa makedonskim Biroom za razvoj obrazovanja.