Portugalski gimnazijski klub (GCP), osnovan 1875. godine, od samog starta igrao je inovativnu ulogu u fizičkim i sportskim aktivnostima. Predstavlja referencu u portugalskom nacionalnom sportskom sistemu i pionira u konceptu klubova sa sportskom, društvenom i kulturnom svrhom. Sa oko 50 različitih aktivnosti i sportova, jedan je od najnekonvencionalnijih klubova u Portugalu, kao i jedan od najstarijih. Povezan sa savremenošću i stalnim napretkom, karakterišu ga kao prvorazredni klub kada je reč o treninzima, takmičenjima i zastupljenosti, kao i u oblasti vežbanja i zdravlja.

Pod motom “Primena naučnih istraživanja u analizi životnog toka vežbanja, zdravlja i sportskih performansi”, GCP Laboratorija predstavlja centar inovacija i saradnje između istraživača, zdravstvenih stručnjaka, trenera i fiziologa vežbanja, sa ciljem da odgovori na potrebe koje postavljaju kako Odeljenje za sportsku obuku, tako i Odeljenje za vežbanje i zdravlje.

Trenutno, GCP ima 7359 članova kluba; 3641 aktivnih članova koji se bave sportom i fizičkim aktivnostima u sedištu kluba i 2600 na bazenu. GCP tim čine 224 zaposlena i 156 nastavnika/trenera, a ova struktura trenutno sprovodi  i različite projekte finansirane kroz ERASMUS+ program koji su fokusirani na sport, fizičko i mentalno zdravlje.