Fudbalski klub Željezničar osnovan je 1921. godine. U bogatoj istoriji ostvario je značajne rezultate i sa sigurnošću se može reći je FK Željezničar najuspešniji klub u Bosni i Hercegovini. Klub je bio šampion bivše Jugoslavije, ima šest titula u Bosni i Hercegovini, šest Kupova Bosne i Hercegovine i tri Superkupa Bosne i Hercegovine. Od međunarodnih rezultata, najznačajniji su četvrtfinale Kupa UEFA 1971/1972 i polufinale 1984/1985, kao i često učešće na UEFA takmičenjima u novoj eri (Liga šampiona i Liga Evrope).

FK Željezničar je uvek posvećivao veliku pažnju radu sa mladima. Klub generacijama gaji sjajne igrače sa zapaženom međunarodnom karijerom. Tome najbolje svedoči trenutni sastav nacionalnog tima u kom je mnogo bivših i sadašnjih igrača kluba.

Politika kluba zasniva se na pažljivom radu sa mlađim kategorijama zahvaljujući čemu se svake sezone poneki mladić prebacuje u A tim koji ubrzo postaju standardni članovi ekipe i nosioci igre. Jedan od primera predanog rada stručnjaka u Željezničarevoj školi fudbala je UNICEF i ambasador ovog projekta Edin Džeko, jedan od najboljih i najtraženijih svetskih napadača, najbolji strelac Bundeslige za 2009/10. i Serije A za 2016/17, standardni član i kapiten reprezentacije BIH. Kao i generacije mladih fudbalera pre njega, Džeko je odrastao na “Željinoj šljaci” i sada s ponosom ističe da je Željo njegov prvi klub i onaj koji nosi u srcu. Osim Džeka, još nekoliko igrača pre njegova je odraslo u Željezničaru i potom zabeležilo značajnu međunarodnu karijeru: Mehmed Baždarević, Elvir Baljić, Mario Stanić i drugi.

FK Željezničar je prema svim pokazateljima najbolja škola fudbala u Bosni i Hercegovini, a karakterišu je:

  • rad sa stručnjacima i obrazovanim trenerima,
  • rad u uslovima koji omogućavaju pravilan razvoj sportske ličnosti,
  • osnaživanje zdrave konkurencije koja dovodi do razvoja takmičarskog duha kroz fer-plej,
  • stalno usavršavanje metoda rada,
  • praćenje savremenih tokova u sprovođenju treninga i radu sa decom,
  • održavanje i konstantni razvoj infrastrukture i praćenje tokova u ostalim školama fudbala u Evropi.

Biti član škole fudbala ne znači samo naučiti prve korake u fudbalu, već naučiti vrednosti koje je klub negovao od početka, a koje zaista mogu uticati na pravilan razvoj deteta i njegove ličnosti u celini.

Otprilike 500 dečaka, podeljenih u 17 selekcija, sledi ove korake, pod vođstvom bivših igrača, sada trenera, koji su bili članovi nacionalnog tima.