FK Maribor je klub bogate istorije (osnovan 1960) i uspešne sadašnjosti, ali sigurno nije zaboravio na budućnost – svi u FK Maribor se slažu da su deca njegovo najveće bogatstvo. Omladinska akademija je veoma važan deo slagalice. Svesni su da samo profesionalnim radom i dobrom organizacijom mogu podstaći interesovanje za fudbal kod dece. Cilj je da se deca i mladi zaljube u lepotu igre i da vode aktivan i zdrav život. Da bi osigurali najbolje mogućnosti za svoj razvoj, klub napreduje krupnim koracima i ima za cilj angažovanje čistih profesionalaca.

Godinama Omladinska akademija FK Maribor odgaja dečake koji ponosno predstavljaju svoj grad i fudbal širom Slovenije i u inostranstvu. Uspeh mlađih selekcija – povezan sa uspesima prvog tima – i pojedinaca koji su započeli karijeru u ovoj akademiji, pružaju beskrajnu inspiraciju za napredak i vredan rad. Uprkos svemu ovome, klub uvek ima na umu socijalni aspekt i širi uticaj akademije: deca stiču više od fudbalskih veština – sportski radnici ih istinski pripremaju za budućnost. Uče značaj discipline, timskog rada, podređenosti, vođstva, sklapaju nova prijateljstva, putuju po Sloveniji i Evropi.

Poslednjih godina, akademija FK Maribor je najuspešnija akademija u Sloveniji. Više od 220 mladih igrača podeljeno je u deset starosnih kategorija. Od osnivanja akademije u sadašnjem obliku (1990), osvojeni su brojni ligaški i pehari kupova. Jedini je klub koji je u jednoj sezoni uspeo da osvoji titule u kategorijama U-12, U-14, U-16 i U-18. Uspehom na međunarodnim turnirima, FK Maribor stekao je veliko priznanje i u inostranstvu. Iako su usredsređeni na postizanje sportske izvrsnosti, svi u akademiji su svesni da je obrazovanje uvek na prvom mestu. Zbog toga samo deca koja ne zanemaruju školske zadatke i beleže uspehe i u školi mogu biti članovi akademije. Uzore mogu potražiti u svom prvom timu gde neki od igrača, osim što su profesionalni fudbaleri, uspešno i studiraju.