Institut za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) je deo Univerziteta u Beogradu. Ima snažnu saradnju sa svim društvenim i humanističkim fakultetima u okviru Univerziteta i plodnu saradnju sa organizacijama civilnog sektora. IFDT ima dugogodišnje partnerstvo sa akademskim institucijama iz svih delova Evrope i šire i daleko je najaktivnija od svih istraživačkih institucija u Srbiji: u proseku je domaćin jedne velike međunarodne konferencije na svaka tri meseca i ima redovan nedeljni program seminara koji okupljaju strane predavače (program gostujućih predavača, koji je samo u poslednje 3 godine ugostio preko 100 uglednih naučnika koji drže predavanja na Institutu). IFDT ima najveći udeo radova objavljenih u međunarodnim akademskim časopisima visokog uticaja od svih instituta društvenih nauka u Srbiji, mereno po broju uključenog istraživačkog osoblja. IFDT izdaje jedan od najuglednijih srpskih recenziranih akademskih časopisa Filozofija i društvo.

IFDT je redovan korisnik brojnih grantova iz fondacija za podsticanje istraživanja društvenih nauka i savetodavnih politika, uključujući grant iz 2014. Švajcarske RRRP sheme za unapređenje istraživačkog potencijala i saradnje instituta u regionu Jugoistočne Evrope i grant u okviru ERASMUS+ Sheme Žan Mone mreže u 2018. za unapređenje inovativnih demokratskih praksi na Zapadnom Balkanu. IFDT je partnerska institucija u dva Horizont projekta: TWin online društvenih mreža (TVON, br. 101095095) i Prosvećeno poverenje: Ispitivanje poverenja i nepoverenja u upravljanje – uslovi, efekti i sredstva (ENTRUST, br. 870572).

IFDT je član Mreže univerziteta otvorenog društva, gde vodi Radnu grupu za participativne demokratske inovacije i sortiranje. Konačno, IFDT je ključni partner Saveta Evrope na Zapadnom Balkanu za implementaciju Participativne akademije demokratije i Škole Saveta Evrope o alatima participativne demokratije.

Snaga Instituta proizilazi iz njegove četiri glavne karakteristike:

  1. snažne međunarodne veze i učešće u mnogim istraživačkim projektima na svim nivoima finansiranja,
  2. vodeća istraživačka pozicija u sopstvenoj oblasti u Srbiji,
  3. snažna i visoko efikasna struktura upravljanja, i
  4. sistemsko učešće u regionalnoj istraživačkoj infrastrukturi.

IFDT takođe ima poseban ugled u regionu povezan sa demokratizacijom i akademskim integritetom. Bio je institut koji je osnovala, posle Drugog svetskog rata, tadašnja komunistička vlada Jugoslavije da bi obezbedila poseban deo u okviru Beogradskog univerziteta gde bi bili postavljeni svi profesori koji su se vodili kao “odmetnuti“, „disidenti“ i „anarhisti-liberali“. Zbog neverovatnog akademskog profila profesora „odmetnika“, koji su bili lideri prodemokratskog pokreta, IFDT je vrlo brzo postao međunarodno najpovezaniji deo Univerziteta u Beogradu. Bio je to deo Univerziteta u kome su bili smešteni članovi zloglasne disidentske „Praksis grupe“, uređujući uticajni međunarodni časopis za političke studije „Praxis Studies“ i radeći širom regiona na promociji demokratije kroz „škole demokratije“, od kojih je najčuveniji Korčulanski letnji forum.