Zivotni Sampioni Info Dan Veles 01

Životni šampioni došli i do Velesa

  • april 6, 2023

Prvi info dan posvećen novoj liniji koncepta Životni šampiona – stvaranju Životnih šampionki održan je u Velesu u organizaciji Sindikalnog centra za edukaciju i trening (SCEO) iz Skoplja i ŽFK Borec iz Velesa, i to baš na Međunarodni dan sporta poznatiji i kao Dan izazova.

Konzorcijum projekta svestan je da je uspostavljanje istinske ravnopravnosti u sportu, ali i svim drugim segmentima društva, izazov koji zahteva uključivanje različitih aktera, ali i spreman da se sa istim uhvati u koštac.

Od samog početka rada na konceptu Životnih šampiona u fudbalu, jedno od pitanja koje se nametnulo kao bitno bilo je pitanje rodne ravnopravnosti, sa posebnim fokusom na položaju devojčica i mladih žena u sportu, te svim rodno zasnovanim stereotipima i predrasudama koje se posebno vezuju za devojčice u fudbalu. Jačanje devojčica u sportu i kroz sport zato se i nametnulo konzorcijumu kao jedan od prioriteta budućeg rada, iz čega se i rodila ideja rada na novom segmentu koncepta – stvaranju životnih šampionki.

Imajući sve to u vidu, i ne treba da čudi što su Info danu u Velesu, osim devojčica – mladih sportistkinja iz ŽFK Veles i njihovih roditelja, prisustvovali svi oni koji temu prepoznaju kao bitnu, na čelu sa Vesnom Atanasovskom, predsednicom Komisije za rodnu ravnopravnost Opštine Veles, koja se prisutnima i obratila u uvodnom delu. Uz nju, prisutne su pozdravili Kiril Lazov, predsednik ŽFK Borec Veles i Snežana Karakčanova, predstavnica projekta podržanog od strane Fudbalske federacije Makedonije na temu uključivanja devojčica u fudbal.

U nastavku, Bojan Tripunoski ispred SCEO i Aleksandra Knežević, koordinatorka koncepta Životnih šampiona predstavili su prisutnima sve planirane aktivnosti za 2023-2024. godinu, ujedno ih upoznajući sa centralnim porukama koje se vezuju za koncept – fer pleja, solidarnosti, tolerancije, razumevanja, rodne ravnopravnosti, borbe protiv svih negativnih pojava u sportu, regionalne saradnje i zajedničkog napretka.

“Ovo je prva godina da će i devojčice, ali i njihovi treneri učestvovati u planiranim aktivnostima, pa je jasno da je najveće interesovanje vladalo upravo za detalje predstojećih kampova – šta sve obuhvataju, šta devojčice mogu da očekuju, kojim aktivnostima mogu da se nadaju. Raduje nas što je današnjem info danu prisustvovala još jedna članica konzorcijuma, Lenče Aleksovska Veličkovska, kao predstavnica tima eksperata, koja je prisutnima iz prve ruke objasnila metodologiju rada i pristup koji se koristi. Ovo je za sve nas veliki iskorak i smatramo ga tek prvim u nizu koraka koje ćemo napraviti na putu ka stvaranju ravnopravnijeg sporta, sporta za sve”, izjavila je po okončanju Info dana Aleksandra Knežević.

Podršku su svojim aktivnim učešćem pružili i partneri na projektu iz Akademije Pandev iz Strumice, i sa Fakulteta za fizičko vaspitanje, sport i zdravlje Univerziteta Ćirilo i Metodije iz Skoplja.

Info dan u Velesu realizovan je u sklopu projekta “Stvaramo životne šampione” uz podršku UEFA Fondacije za decu. Pred nama su kao finalne aktivnosti info dani u Crnoj Gori i Srbiji, čime će konzorcijum zaokružiti svoju regionalnu turu za 2023. godinu.