Zivotni Sampioni Velika Plana Tribina 07

O Životnim šampionima sa građanima Velike Plane

  • 6 aprila, 2023

Koncept Životnih šampiona svoje premijerno predstavljanje doživeo je i u Velikoj Plani, na inicijativu škole fudbala “Despot”, koja osim sportskom razvoju dece i mladih, veliku pažnju posvećuje i njihovoj svakodnevnoj edukaciji i pravilnom usmeravanju u sportu i kroz sport.

U punoj sali Centra za kulturu Masuka, Aleksandra Knežević, koordinatorka koncepta Životnih šampiona podelila je sa prisutnim roditeljima, mališanima i trenerima osnovne ideje i poruke koncepta koji u prvi plan stavlja edukativnu i pedagošku ulogu trenera, i fokusira se na stvaranje vrhunskih ljudi, životnih šampiona, a ne samo vrhunskih sportista.

“Raduje me što se ideja Životnih šampiona širi jer ona počiva na promociji solidarnosti, razumevanja, saradnje i fer pleja, i podrazumeva uključenost čitavog društva, od lokalnog do međunarodnog nivoa. To su vrednosti koje mogu da vode ka napretku i vrednosti koje treba da negujemo od najmlađeg uzrasta. Iako se aktivnosti realizuju uz podršku Evropske komisije i UEFA Fondacije za decu, posebno raduje kada akteri iz zajednice, kao što je u ovom slučaju škola fudbala “Despot” sami prepoznaju da priključivanje konceptu može biti od značaja i za njih i za mališane”, izjavila je Aleksandra Knežević.

Tokom tribine poseban akcenat stavljen je i na bezbednost dece na internetu, a o ovoj temi sa prisutnima je razgovarao Igor Jurić, osnivač i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Prisutni su dobili korisne informacije i savete na temu bezbednog korišćenja interneta, učeći kako da zaštite svoje profile na društvenim mrežama, ali i kome da se obrate u slučaju kada su im potrebni pomoć i podrška. Uz nekoliko kratkih filmova inspirisanih stvarnim događajima, prisutni su iz prve ruke saznali o posledicama nebezbednog korišćenja interneta i društvenih mreža.

Osvrćući se na format tribine, Aleksandra Knežević istakla je da su teme komplementarne budući da koncept Životnih šampiona upravo nastoji da edukuje kroz sport, između ostalog i o negativnim pojavama koje se vezuju za digitalne tehnologije. Sport je moćan kanal za plasiranje društvenih poruka od značaja i kao takav ga treba i posmatrati, uzimajući u obzir njegovu najširu društvenu vrednost, zaključila je ona.