Treneri8

Treneri sticali nova znanja i veštine za stvaranje životnih šampiona

  • jul 2, 2021

Posebna komponenta 4-dnevnog regionalnog kampa održanog 24-27. juna na Zlatiboru bila je obuka trenera mlađih kategorija iz 6 uključenih fudbalskih klubova. Ista je imala za cilj unapređenje znanja i veština trenera za uvođenje novih tema i metodološkog pristupa u radu sa decom i mladima, kako bi se fokus sa stvaranja sportskih prebacio na stvaranje životnih šampiona.

Pozdravljajući prisutne, projektna koordinatorka Aleksandra Knežević ponosno je istakla da su pored obuke za trenere obezbeđena dodatna sredstva za organizaciju regionalnog kampa za 150 mališana, čime je projekat dobio svoju dodatnu vrednost, a treneri mogućnost da stečeno znanje i veštine primene u praksi, u direktnom terenskom radu sa prisutnom decom i mladima.

Interaktivna i dinamična obuka fokus je stavila na upoznavanje trenera sa procesom izrade, ali i dalje primene obrazovnog modula, podstičući konstantnu diskusiju oko toga šta su prednosti njegovog korišćenja u sportskom radu sa decom i mladima.

Treneri su upoznati sa koracima u razvoju novog obrazovnog modula – analizom dosadašnjih istraživanja; osnovnim prikupljanjem podataka (anketa i testiranje); obukom za trenere; praćenje sprovođenja programa u praksi (kako tokom kampa, tako i u lokalnoj sredini, tj. klubovima iz kojih treneri dolaze; prikupljanjem i analizom podataka nakon završetka sprovođenja programa i evaluacijom prikupljenih podataka.

Stručnjaci koji rade na razvoju modula ukazali su da isti stavlja fokus na metodološke i motivacione strategije, zbog čega su prisutnima ponuđene i dve ekspertske intervencije od strane prisutnih univerzitetskih profesora iz Ankare i Skoplja, inače stručnjaka iz oblasti sportske psihologije i pedagogije.

Kako bi na adekvatan način počeli da primenjuju novostečena znanja vezana za obrazovni modul, tokom obuke predavači su se bavili i komunikacionim, prezentacionim i organizacionim veštinama prisutnih trenera. Ukazano je da će ista biti korišćena na kampu, ali i tokom 3 meseca aktivnosti u klubovima iz kojih dolaze, da bi prvi presek i analiza bili obavljeni na novom regionalnom  kampu planiranom za septembar na Paliću. Po okončanju evaluacije, uslediće izrada priručnika i predstavljanje novog obrazovnog modula široj javnosti.

Obavljajući finalnu evaluaciju obuke, treneri su iskazali zadovoljstvo podeljenim informacijama i korišćenim pristupom u radu, sa nadom da će ovo biti samo jedna u nizu edukativnih aktivnosti usmerenih na podizanje njihovih kapaciteta za rad sa decom i mladima.

Obuka za trenere deo je projekta “Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu” koji se realizuje kroz ERASMUS+ program Evropske unije u oblasti sporta. Koordinator je Razvojni centar za mlade iz Beograda, a konzorcijum okuplja partnere iz omladinskog, obrazovnog i sportskog sektora iz Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Turske.