Razvojni Centar Za Mlade Zivotni Sampioni Kamp 2

Prva generacija od 150 „životnih šampiona“ ispraćena sa Zlatibora

  • jun 28, 2021

Region je dobio prvih 150 „životnih šampiona“ koji su pohađali istoimeni sportsko-edukativni kamp na Zlatiboru. Fudbaleri mlađih kategorija beogradskog Grafičara, dobojske Sloge, sarajevskog Željezničara, bitoljskog Pelistera, Gorice i Maribora, uz 30 trenera, su četiri dana na Zlatiboru učili o životnim vrednostima, trenirali, povezivali se i stekli drugare za ceo život.

Atmosferu i značaj kampa najbolje opisuje molba mališana da sledeće ovakvo okupljanje traje najmanje sedam dana. Ono što kamp „Životni šampioni“ čini posebnim je to što sportske ekipe na putovanjima prvi put nisu imale obavezu takmičenja ili klasičnih priprema, veliki deo programa bio je posvećen obrazovanju, i na kraju su svi bili – pobednici.

„Mladi sportisti su na putovanjima sa kubovima navikli ili da treniraju ili da se takmiče. Ovog puta to nije bio slučaj. Potrudili smo se da pripremimo raznovrstan sadržaj kojim smo obuhvatili obrazovanje, trening i zabavu. Mali fudbaleri upoznali su se sa metodama neformalnog obrazovanja, učili o važnim životnim temama kao što su zdravlje, ekologija, tolerancija i nediskriminacija, i zbog čega su one važne. Fudbalski treneri, profesori fakulteta za fizičko vaspitanje i eksperti iz oblasti ljudskih prava, pružili su im sve neophodne informacije kako bi izrasli u dobre i kvalitetne ljude. Napravili smo reprezentaciju životnih šampiona koja trenutno broji 150 članova, a tek smo počeli. Ova priča će rasti i za to nam je potrebna podrška celog društva“, istakla je ispred organizatora kampa programska direktorka Razvojnog centra za mlade i kreatorka ideje Aleksandra Knežević.

Kamp je deo projekta „Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu“ podržanog od strane Erasmus+ programa Evropske unije, čiji je medijski partner TV Arena sport. Cilj kampa je bio da doprinese ne samo sticanju novih znanja i podsticanju regionalne saradnje, solidarnosti i fer pleja, već i da kao besplatna aktivnost omogući da ga pohađaju i ona deca i mališani kojima finansijske prilike to ne bi dozvoljavale. Svi učesnici dobili su na poklon po komplet opreme, a svaka ekipa po fudbalsku loptu. Sponzori kampa su Energize, Opština Čajetina, Turističko-rekreativni kompleks Zlatibor, Voda Vrnjci i Hell Energy.

Koordinator projekta je Razvojni centar za mlade iz Beograda, a konzorcijum okuplja partnere iz omladinskog, obrazovnog i sportskog sektora iz Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Ambasadori projekta su najbolji strelac Srbije Aleksandar Mitrović, kapiten fudbalera BiH i ambasador UNICEF Edin Džeko, kao i kapiten reprezentacije Severne Makedonije Goran Pandev.