1na1 1

Bravurozni potezi u gradu na Drini

  • avgust 2, 2021

Da region ne treba da brine za sportsku budućnost pokazalo je danas u Višegradu više od 80 mališana – budućih golmana uzrasta 8-17 godina koji su se okupili na 1. međunarodnom “jedan na jedan” dvoboju golmana održanom u ovom gradu.

Osim maestralnih intervencija koje su demonstrirali zainteresovanim građanima, ali i trenerima i predstavnicima prisutnih fudbalskih klubova i škola golmana, budući golmani pokazali su i zavidan nivo solidarnosti, tolerancije, otvorenosti za druženje i povezivanje, kao i fer pleja. Stoga ne treba da čudi što su osim medalja za najbolje poteze, dodeljene upravo i one za fer plej, pokazujući da je fudbal mnogo više od sportske discipline – da je značajan instrument u stvaranju životnih šampiona.

Dok su mališani iz svih delova Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ukrštali svoje golmanske veštine nadmećući se kroz druženje i zabavu, prisutni treneri iskoristili su priliku da razmene iskustva, zajednički ukazujući da je neophodno da ovakvih okupljanja u budućnosti bude što više kako bi se dao dodatni vetar u leđa izuzetno zahtevnom radu sa ovim profilom sportista.

“Dvoboj golmana u Višegradu, nastao po uzoru na slične sportske manifestacije koje se održavaju širom sveta, izazvao je izuzetno pozitivne reakcije i veliki odziv, kako mališana i njihovih trenera, tako i građana zainteresovanih da vide kako će manifestacija izgledati. To je jasan pokazatelj da su žitelji Višegrada, ali i okoline željni sportskih dešavanja i da je naša obaveza da se trudimo da ih u budućnosti bude što više. Veliko mi je zadovoljstvo što zatvarajući jedan uspešan skup mogu da najavim da je ovo samo prvi u nizu sportskih događaja koje sa timom čiji sam deo planiram da organizujem u svojoj zajednici i za decu i mlade iz svoje zajednice, smatrajući da je pravi trenutak da sport konačno dobije mesto koje mu pripada u društvu”, izjavio je na kraju dvoboja golmana Vladimir Marić, jedan od glavnih organizatora manifestacije.

Promovišući regionalnu saradnju i pozitivne vrednosti, učesnici dvoboja priključili su se porodici životnih šampiona koja je usmerena pre svega na isticanje društvene uloge sporta i njegovog značaja u vaspitanju i obrazovanju dece i mladih. Upravo stoga je koordinatorka projekta “Stvaramo životne šampione”, Aleksandra Knežević tokom ceremonije svečanog zatvaranja dodelila Vladimiru Mariću ispred konzorcijuma projekta zahvalnicu za nesebičan doprinos unapređenju specifičnih sportskih sadržaja na teritoriji Višegrada, izažavajući nadu da će dvoboj iznedriti kako buduće sportske, tako i istinske životne šampione.

O tome da su Višegradu potrebna ovakva okupljanja najbolje govori to što su dečija graja i osmesi odjekivali gradom do kasnih večernjih časova, što je slika koju želimo da pokažemo svetu, ukazujući da upravo sport daje najbolje ambasadore grada.

Više o samom Dvoboju možete videti na sledećem linku.