Zivotni Sampioni Razvojni Centar Za Mlade 1

Treneri, o čemu pričate sa mladim fudbalerima – otvoreni dijalog kao prvi korak ka stvaranju životnih šampiona

  • mart 1, 2021

Kako i o čemu razgovaraju sa polaznicima, kojim se temama, osim sportskim, bave tokom treninga, smatraju li da je sportska tehnika isključivo ono čime treba da se zanimaju na terenu ili sebe vide kao edukatore i bitnu kariku u odrastanju i vaspitanju dece i mladih… O svemu ovome i drugim životnim temama koje smatramo sastavnim delom sporta pričali smo sa fudbalskim trenerima iz regiona na dvodnevnom konsultativnom sastanku u okviru projekta „Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu“.

Okupljanje je prvi korak ka stvaranju životnih šampiona, a mišljenje trenera je važno jer su oni ti koji su u direktnom kontaktu sa decom i mladima. Informacije i predlozi dobijeni tokom sastanka poslužiće u nastavku procesa kao baza za pripremu edukativnog modula koji će treneri primenjivati tokom besplatnih kampova za mališane iz regiona, sa ciljem da isti u budućnosti postane detaljan model edukativnog rada sa decom i mladima u sportu i kroz sport, primenjiv kako u fudbalu, tako i ostalim sportskim disciplinama na svim nivoima, od lokalnog do međunarodnog.

“Tokom sastanka treneri su bili puni korisnih predloga i informacija iz prve ruke, što će u velikoj meri doprineti da model koji nastane bude istinska kombinacija teorije i prakse, tačnije – koncept baziran na teorijskim saznanjima testiranim u realnosti i prilagođenim istoj, upravo kroz svakodnevni rad sa decom i mladima. Želja nam je da zajedničkim snagama i kombinujući znanja i iskustva različitih sektora stvorimo nešto praktično, zanimljivo, jasne upotrebne vrednosti, a sve sa ciljem kako bi se revitalizovala edukativna i pedagoška uloga trenera u sportu. Konstantno ističemo da deca u školu idu jer moraju, a na sport jer žele, i to je bitan momenat koji treba da iskoristimo kako bismo im kroz sport približili i niz drugih tema od značaja. U prvoj fazi poseban fokus stavićemo na razvoj ličnih i socijalnih veština, te uvođenje koncepata poput solidarnosti i fer pleja u većoj meri u sportske aktivnosti. Igraćemo se i kroz igru učiti”, poručila je projektna koordinatorka Aleksandra Knežević.

 

Fudbalskim trenerima iz FK Gorice, Maribora, Pelistera, Grafičara i dobojske Sloge, priključile su se i kolege iz sarajevskog Željezničara u čijim redovima je stasao proslavljeni fudbaler, ambasador UNICEF Edin Džeko, koji je ujedno i jedan od ambasadora našeg projekta. Prijatelji ove regionalne bajke su i srpski internacionalac Aleksandar Mitrović, kao i kapiten reprezentacije Severne Makedonije Goran Pandev, a podršku su pružili mnoge bivše i sadašnje fudbalske zvezde iz regiona, deleći sopstvena iskustva o ulozi i značaju trenera u stasavanju svakog od njih.

Projekat se sprovodi u okviru Erasmus+ programa Evropske unije u oblasti sporta, koordinator je Razvojni centar za mlade iz Beograda, a konzorcijum čine partneri iz sportskog, omladinskog i obrazovnog sektora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske.