Razvojni Centar Za Mlade Erasmus Plus

Prvi korak u izradi obrazovnog modula za fudbalske trenere

  • april 20, 2021

Nakon kratkotrajnog zatišja, aktivnosti na projektu “Životni šampioni: zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu” nastavljaju da teku po predviđenom planu, sa fokusom na izradi obrazovnog modula za trenere usmerenog ka organizovanom uvođenju neformalnog obrazovanja u sport i kroz sport.

Proces u središte stavlja trenera i ima za cilj da revitalizuje i osnaži njegovu pedagošku i obrazovnu ulogu, koristeći uticaj koji treneri imaju na decu i mlade. Konzorcijum je svestan da je zato važno da društveno značajne teme, koje planira da uvede u razgovor sa decom kroz sport, treba da im budu predstavljene na jasan, razumljiv i zanimljiv način, zbog čega je od velikog značaja trenere opremiti i osnažiti dodatnim znanjima, veštinama i alatima.

S tim u vezi, bitan deo procesa predstavlja izrada modula koji će se koristiti za dodatno jačanje kapaciteta samih trenera za obrazovni rad sa decom i mladima. Isti će sadržati niz segmenata od značaja – od pregleda tema, principa i vrednosti za koje se konzorcijum zalaže, preko preporuka za postupanje akterima od značaja – trenerima, roditeljima i deci, do konkretnih alata za uvođenje različitih tema kroz sportske aktivnosti (edukativne igre, simulacije, analize slučajeva).

Svesni smo da je izrada ovakvog modula kompleksan proces koji zahteva uključenost stručnjaka različitog profila, zbog čega su, pri formiranju Radne grupe za izradu modula, pozvani istaknuti sportski radnici, ali i predstavnici akademske zajednice, psiholozi, pedagozi, novinari, pravnici, kao i omladinski aktivisti i radnici.

Radna grupa za izradu modula održala je 26. marta ZOOM sastanak kako bi se usaglasila jedinstvena vizija koncepta ka čijem stvaranju idemo; definisali dalji pravci zajedničkog rada i podelila zaduženja unutar Grupe. Tom prilikom, koordinatorka projekta Aleksandra Knežević predstavila je prisutnima informacije sa Info dana ERASMUS+ programa u oblasti sporta, upoznajući ih sa specifičnostima nove generacije Programa za period 2021-2027. “Otvorili smo izuzetno značajnu temu kojom nije dovoljno baviti se na određenoj geografskoj teritoriji ili u jednom određenom kraćem vremenskom periodu. Želja nam je da naše akcije budu održive i da doprinesu okretanju dece i mladih pozitivnim vrednostima i zdravim stilovima života. S tim u vezi, konzorcijum će nastaviti sa zajedničkim pripremama projektnih predloga i u godinama pred nama, a ERASMUS+ vidimo kao jednog od najznačajnijih potencijalnih donatora i partnera u našim naporima”, izjavila je tom prilikom Aleksandra Knežević.

Radna grupa nastaviće sa redovnim sastancima do izrade konačnog predloga modula, sa čijom će sadržinom fudbalski treneri – učesnici projekta biti zvanično upoznati na inicijalnom treningu za trenere u junu 2021, nakon čega će sva stečena znanja i veštine moći da primene na dva regionalna kampa.

Izrada obrazovnog modula jedna je od nosećih aktivnosti u okviru projekta “Životni šampioni: zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu”. Projekat se sprovodi u okviru ERASMUS+ programa Evropske unije u oblasti sporta, koordinator je Razvojni centar za mlade iz Beograda, a konzorcijum čine partneri iz sportskog, omladinskog i obrazovnog sektora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske.