Predstavljamo Modul za trenere za uvođenje neformalnog obrazovanja u sport

  • mart 1, 2022

Dok sa nestrpljenjem iščekujemo rezultate poziva u oblasti sporta u okviru Erasmus+ programa, značajne za nastavak rada na konceptu „Životnih šampiona“, podvlačimo crtu kada je u pitanju projekat „Stvaramo životne šampione: zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu“ iz 2021. godine, lansiranjem  priručnika na temu uvođenja neformalnog obrazovanja u sport, a sve sa ciljem revitalizacije pedagoške i obrazovne uloge sportskih trenera.

„Modul za trenere – kako koristiti trening i stalni rad za uvođenje tema od značaja za svakodnevni život dece i mladih“ glavni je rezultat projekta koji je Razvojni centar za mlade kao koordinator sprovodio prošle godine uz finansijsku podršku Erasmus+ programa Evropske unije. Projekat je realizovan u partnerstvu 3 sektora – sportskog, obrazovnog i omladinskog, uz učešće 10 partnera iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i Turske.

– Ponosni smo na činjenicu da smo prevazišli očekivane rezultate projekta, prvenstveno kroz organizaciju dva obrazovno-sportska kampa za mlađe kategorije fudbalera, tokom kojih su mladi treneri testirali modul uz nadzor i mentorsku podršku edukativnog tima, čime je više od 400 mališana i njihovih trenera dobilo priliku da postane deo naših aktivnosti. Osim modula za uvođenje neformalnog obrazovanja u/kroz sport, kao glavnog rezultata ovog procesa, napominjemo da se ukupan broj učesnika može iskazati kroz 40 trenera, 1000 mališana i 5 000 000 ljudi koji su saznali za naše projektne aktivnosti kroz aktivnu promociju u medijima i na internetu. Naš cilj je stvaranje životnih, a ne samo sportskih šampiona i to je ono na čemu ćemo raditi i u godinama pred nama, računajući na značajnu podršku trenera, uprava klubova, roditelja, medija, ali i drugih aktera od značaja. Verujemo da nam je svima interes da se fokus sa vrhunskih sportista prebaci na vrhunske ljude ako želimo da negujemo društvo pravih vrednosti i principa – izjavila je programska direktorka Razvojnog centra za mlade i koordinatorka projekta Aleksandra Knežević.

Podršku konceptu pružile su i mnoge fudbalske zvezde, bivši i sadašnji fudbaleri i treneri, među kojima su tri ambasadora projekta, reprezentativci – Aleksandar Mitrović iz Srbije, ambasador UNICEF Edin Džeko iz BiH i Goran Pandev iz Severne Makedonije, kao i 21 prijatelj projekta, a medijsku podršku pružila je TV Arena sport sa značajnom regionalnom gledanošću.

Posebnom dodatnom vrednošću projekta smatramo održane sastanke sa roditeljima mališana koji su prošli kroz edukativne aktivnosti, a prvi deo 2022. obeležiće organizacija kampa za roditelje, kako bismo usaglasili stavove po pitanju dalje promocije svih onih vrednosti i načela za koje se kroz koncept Životnih šampiona zalažemo.

Razvojnom centru za mlade kao koordinatoru projekta partneri su bili FK Grafičar (Srbija), FK Sloga Doboj i FK Željezničar Sarajevo (BiH), FK Gorica (Hrvatska), FK Maribor (Slovenija), FK Pelister, Univerzitet Sveti Ćiril i Metodije Skoplje (Severna Makedonija) i METU univerzitet Ankara (Turska).