Razvojni Centar Za Mlade Zivotni Sampioni 1 1

Uz podršku roditelja do snažnijeg i održivijeg koncepta Životnih šampiona

  • oktobar 15, 2021

Uprkos epidemiološkim izazovima koji su obeležili 2021. godinu, konzorcijum projekta “Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu: stvaramo životne šampione” može se pohvaliti brojnim aktivnostima – realizovani su inicijalni konsultativni sastanak i obuka trenera, prikupljanje podataka i ekspertski rad na obrazovnom modulu, 2 edukativno-sportska kampa, brojni konsultativni sastanci, čime se porodici životnih šampiona priključilo više od 400 trenera mlađih kategorija i mališana iz uključenih klubova.

Ponosni smo što pred kraj godine taj broj uvećavamo jednom posebno značajnom kategorijom kada je reč o edukaciji u sportu i kroz sport – roditeljima. Kako od početka procesa treneri ukazuju na to da uz njih i decu i roditelji čine neizostavni segment trougla kada je ova tema u pitanju, konzorcijum je otišao korak dalje i rešio da organizuje sastanke sa roditeljima uključenih mališana, kako bi i njihovo mišljenje bilo uvršteno u zaključna razmatranja koja će ovaj dinamični projekat predstaviti javnosti.

Tokom prvih sastanaka, koordinatorka projekta Aleksandra Knežević podelila je sa prisutnim roditeljima zapažanja sa realizovanih aktivnosti, deleći zadovoljstvo što su se deca istinski povezala, ali i što su bila u prilici zajedno da treniraju, druže se i uče o najlepšim vrednostima poput fer pleja, solidarnosti i tolerancije. Svoje mišljenje izneli su i roditelji, pružajući punu podršku kreatorima koncepta, a tokom sastanaka bilo je reči i o novim temama kojima bi se kampovi mogli baviti u budućnosti.

Aleksandra Knežević je kao jedan od predloga iznela i organizovanje specijalizovanih okupljanja za roditelje, kako bi i sami prošli kroz sve one teme sa kojima se upoznaju njihova deca, na taj način čineći da svi akteri u procesu stiču nova znanja i veštine.

-Roditelji su neizostavna karika u procesu i ako želimo da iniciramo istinske promene, moraju i sami biti aktivno uključeni u isti. Naš fokus jeste na revitalizaciji obrazovne i pedagoške uloge trenera koji rade sa mlađim kategorijama, ali smo svesni da će uspeh procesa zavisiti od svih aktera od značaja za proces, a to su pre svega deca i roditelji, zbog čega počinjemo da uključujemo i ove dve kategorije. Treneri ovu vrstu promene ne mogu da iznesu sami, za istinske pomake potrebno je da imamo raspoložene mališane, ali i roditelje koji će im tokom ovog procesa pružati punu podršku. Ne smemo da zaboravimo ni na uprave klubova, sa kojima takođe planiramo da otvorimo konsultacije u narednom periodu. Ipak, da smo na pravom putu u svakom pogledu najbolje govori rečenica jednog deke kako za 4 dana kampa uradimo više na povezivanju regiona nego generacije političara za prethodnih 20 godina. To je istinska podrška i vetar u leđa, a to poverenje moraćemo da opravdamo još kvalitetnijim i sadržajnijim aktivnostima”, izjavila je nakon sastanaka Aleksandra Knežević.

Prva dva “roditeljska sastanka” održana su u Doboju i Sarajevu, a naredni je planiran sa roditeljima mališana iz RFK Grafičar. Do kraja godine, plan je da se obiđu svi klubovi-učesnici u procesu.

Sastanci su deo projekta „Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu“ podržanog od strane Erasmus+ programa Evropske unije. Koordinator projekta je Razvojni centar za mlade iz Beograda, a konzorcijum okuplja partnere iz omladinskog, obrazovnog i sportskog sektora iz Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Turske.