Nastavljamo sa predstavljanjem Životnih šampiona trenerima i mališanima

  • jul 18, 2022

Nakon inicijalnih prezentacija održanih za vreme Barsa Academy u Kovilovu, konzorcijum Životnih šampiona nastavlja sa predstavljanjem koncepta na sportskim kampovima širom regiona.

Koncept koji stavlja u fokus trenera kao edukatora i pedagoga, dajući prednost stvaranju životnih u odnosu na sportske šampione sada je predstavljen na dva međunarodna kampa naših proslavljenih sportista, rukometaša Ratka Nikolića, održanog u Istočnom Sarajevu i fudbalera Dejana Stankovića, održanog na Zlatiboru.

Kroz razgovore sa sportskim akterima, kao i dinamične prezentacije za trenere i mališane, više od 20 trenera i 150 mališana upoznalo se sa vrednostima koje se promovišu kroz program, ali i značaju učenja kroz igru, budući da sama ideja Životnih šampiona insistira na tome da je sport najznačajnije sredstvo komunikacije i edukacije, posebno kada mališanima uvodimo teme poput ljudskih prava, rodne ravnopravnosti ili zdravih stilova života.

Iako je do sada fokus stavljen na edukaciju u fudbalu i kroz fudbal, kao najmasovniji sport koji okuplja najveći broj dece i mladih, razgovori vođeni sa rukometnim trenerima predvođenim sportskom legendom Ratkom Nikolićem pokazali su da je potreba za promocijom društvenih vrednosti kroz sport zajednička, te da postoji značajan interes da se u narednom periodu koncept proširi i na rukomet, zbog čega sledi priprema za zajedničko delovanje u budućnosti.

“Od početka razvoja programa ukazujemo na to da deca i mladi u školu idu jer moraju, a na sport zato što žele, što ukazuje i na uticaj koji treneri imaju na njihovo vaspitanje i obrazovanje. Želja nam je stoga da taj uticaj iskoristimo na najbolji mogući način, osnažujući trenere da deluju kao edukatori, te da učenjem kroz igru sportu vratimo značajnu socijalnu ulogu koju je imao u prošlosti”, izjavila je u kontaktu sa koordinatorima kampova Aleksandra Knežević, koordinatorka koncepta Životnih šampiona.

U razvoju koncepta učestvovali su, osim fudbalskih klubova iz regiona i šire, i predstavnici akademske zajednice, te omladinskih udruženja koja se bave edukacijom kroz sport i u sportu, zbog čega program nudi konkretne alate kako da se u svakodnevne trening aktivnosti na pristupačan i mladima razumljiv način uvedu i teme od šireg društvenog značaja.

Imajući u vidu interesovanje različitih sportskih aktera za sam koncept, isti ćemo nastaviti da širimo i na drugim sportskim okupljanjima zakazanim za letnju sezonu, a od jeseni se vraćamo realizaciji planiranih tematskih aktivnosti za trenere, roditelje i mališane, kao neizostavne elemente trougla koji treba da vodi edukaciji u sportu i kroz sport.

Informativno-edukativne aktivnosti na letnjim sportskim kampovima realizuju se uz podršku AMS Osiguranje a.d.o, a biće zaokružene skupom sa roditeljima planiranim za početak jeseni 2022. godine.