Info Dan Beograd 25 04 2023 02

Beograd domaćin životnih šampiona

  • 26 aprila, 2023

Nakon regionalne ture koja je obuhvatila predstavljanje koncepta u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, konzorcijum projekta “Stvaramo životne šampione” održao je info dan i u Beogradu.

Pred prepunom salom Medija centra FK Crvena Zvezda, ideje i planove za naredni period predstavili su članovi konzorcijuma iz Srbije – RFK Grafičar (Ranka Mitrović) i Bosne i Hercegovine – Sindikalno edukativnog centra Banja Luka (Božo Marić), na čelu sa koordinatorom – Razvojnim centrom za mlade.

Dok su se ređali kadrovi iz prethodnih aktivnosti, sve prisutne posebno je zanimala dinamika kampova za mališane, ali i ideja priključivanja devojčica i stvaranja životnih šampionki, koja je trenutno veoma aktuelna.

“Čeka nas dinamičan period – krajem maja organizovaćemo prvo okupljanje trenera koji rade sa mlađim kategorijama, nakon čega sledi prvi kamp za mališane, a potom i uključivanje koncepta na DEKI5 kamp na Divčibarama i Zlatiboru, kada će nam se pridružiti i predstavnik UEFA fondacije za decu kako bi iz prve ruke uvideo sve pozitivne strane edukativno-sportskog modela rada koji zagovaramo. Sa nama su danas bili i predstavnici DEKI5 kampa, sa kojima nas je i spojila upravo ideja da je sport mnogo više od fizičke aktivnosti – da je igra, učenje, druženje, usvajanje zdravih navika. Sada, kada možemo da kažemo da je direktan razgovor obavljen sa preko 500 trenera, roditelja i mališana još smo uvereniji u potrebu da dalje razvijamo koncept životnih šampiona koji u prvi plan stavlja trenera kao pedagoga i edukatora, insistirajući na stvaranju vrhunskih ljudi, a ne samo vrhunskih sportista. Podrška koja stiže od roditelja je izuzetna i raste iz dana u dan, i nadamo se da ćemo uskoro i uprave klubova koji su deo konzorcijuma početi da uključujemo intenzivnije u planirane aktivnosti. Konstantno razmišljamo o novim pravcima širenja koncepta, te se nadamo da ćemo uskoro, uz podršku ERASMUS+ programa Evropske unije i UEFA fondacije za decu”, moći da računamo i na neke društveno odgovorne kompanije, a sve zarad obezbeđivanja dodatnih mogućnosti za polaznike naših aktivnosti”, izjavila je po okončanju info dana Aleksandra Knežević, koordinatorka koncepta.

Kako je svaki info dan ponudio nešto novo, ovog puta prisutnima su predstavljeni i različiti primeri društveno odgovornih akcija koje jedan sportski kolektiv može da organizuje, i to od strane Nikole Ristanovića, generalnog direktora RFK Grafičar, koji je svoje prve fudbalske korake i napravio upravo u ovom klubu.

Skupom u Beogradu konzorcijum životnih šampiona završio je svoje regionalne informativne aktivnosti koje se realizuju uz podršku UEFA fondacije za decu i sprema se za pripremu naredne aktivnosti – Treninga za trenere i umrežavanja, koje krajem maja treba da okupi 30 sportskih aktera iz 8 uključenih klubova iz regiona i šire, kako bi ovoj značajnoj kategoriji ponudilo dodatna znanja i veštine za dnevni rad sa decom i mladima.