Konzorcijum Projekta Zajedno Za Zdraviju I Sigurniju Zajednicu Razvojni Centar Za Mlade Glavna

Aleksandar Mitrović, Edin Džeko, Goran Pandev i region „Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu“

  • februar 6, 2021

Aleksandar Mitrović, Edin Džeko, Goran Pandev i region lansirali su regionalni fudbalski projekat „Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu“ u koji je uključena i naša organizacija. Najavljujemo da će proslavljeni fudbalski reprezentativci, igrači koji su sa kapitenskom trakom predvodili i predvode fudbalske reprezentacije Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije biti ambasadori projekta na šta smo izuzetno ponosni, posebno jer za prijatelja projekta imamo i dugogodišnjeg ambasadora UNICEF Edina Džeka.

– Mališani, uživajte u putovanjima, druženju, novoj opremi – to su sjajne stvari. Treneri, sjajno je što ćete razmenjivati iskustva i zajedno voditi regionalne kampove. Odlična regionalna inicijativa, podrška ekipi projekta “Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu”. Zadovoljstvo je biti deo ove priče sa vama – poručuje fudbalski reprezentativac Srbije Aleksandar Mitrović.

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i ambasador UNICEF takođe ima poruku za mlade.

– Sport spaja, približava ljude, stvara prijateljstva za ceo život. Drago mi je što je to prepoznao i projekat “Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu”. Svim učesnicima želim da krupnim koracima idu ka ujedinjenom sportskom regionu. Pozdravi i podrška u radu – ističe Edin Džeko.

Kapiten fudbalske reprezentacije Severne Makedonije osvrnuo se i na ulogu trenera u obrazovanju mladih.

– Treneri su pravi uzor deci i mladima i zato puna podrška za ideju da se dodatno unapređuju njihova znanja i veštine. Ceo sportski region očekuje velike rezultate od projekta “Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu”. Samo hrabro napred – naglašava Goran Pandev.

Dvogodišnja aktivnost biće realizovana kroz Erasmus+ program Evropske unije, a podršku su pružili i mnogi sadašnji i bivši fudbaleri iz regiona: Milan Borjan, Zoran Bambi Tošić, Savo Milošević, Saša Zdjelar, Milan Rodić, Nemanja Milunović, Nemanja Mitrović, Milan Biševac, Boško Janković, Dejan Boske Damjanović i Nikola Gulan.

Konzorcijum projekta čine akteri iz oblasti sporta, omladinskog i obrazovnog sektora iz šest zemalja: Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i Turske, među kojima i superligaši Gorica, Maribor i Pelister, kao i beogradski Grafičar i Sloga iz Doboja. Omladinski sektor predstavljaju koordinator projekta Razvojni centar za mlade iz Beograda, Sindikalno edukativni centar iz Banja Luke i Centar za aktivne mlade iz Bitolja, a obrazovni Tehnički univerzitet Bliskog istoka iz Ankare i Univerzitet svetog Ćirila i Metodija iz Skoplja sa stručnjacima iz oblasti sporta.

 

Cilj projekta je da revitalizuje obrazovnu i pedagošku ulogu sporta (fudbala, u ovom slučaju), koristeći uticaj koji treneri imaju na decu i mlade. Želja nam je da razvijemo, testiramo i pripremimo modul/program za obuku trenera o tome kako da koriste treninge i stalni rad sa decom i mladima kako bi im kroz sport približili i druge teme od značaja za svakodnevni život, što će biti pilotirano kroz besplatne sportske kampove za mlađe kategorije. Sve to kombinujući formalno i neformalno obrazovanje kroz sport, tačnije fudbal.

– Sport predstavlja značajan kanal za promociju pozitivnih društvenih vrednosti, treneri su pre svega edukatori i pedagozi od neprocenjivog značaja u procesu odrastanja i vaspitavanja dece i mladih kojima upravo sport omogućava pravilan psiho-fizički razvoj. Obučićemo 25 trenera, najmanje 250 dece će proći kroz besplatne fudbalske kampove i zahvaljujući značajnoj društvenoj ulozi fudbala verujemo da ćemo pozitivnu i važnu poruku proširiti do stotina hiljada ljudi opšte populacije – zaključuje koordinatorka projekta i programska direktorka Razvojnog centra za mlade Aleksandra Knežević.