Barca Academy 02

Životni šampioni na Barca Academy

  • 28 juna, 2022

Koncept Životnih šampiona predstavljen je i na zvaničnom kampu FC Barselona Barca Academy, koji se u periodu od 27. juna do 2. jula održava u Kovilovu. Tom prilikom, predstavnici konzorcijuma Životnih šampiona održali su dve interaktivne radionice, za trenere i mališane na kampu, predstavljajući program koji u svoj fokus stavlja stvaranje životnih, a tek potom sportskih šampiona.

Sa trenerima je bilo reči o značaju njihovog delovanja kao edukatora i pedagoga, te korišćenju sporta za promociju pozitivnih društvenih vrednosti među decom i mladima, kako bi u budućnosti svoj sportski rad obogatili i edukativnom komponentom koja se odnosi na brojne teme od značaja za svakodnevni život dece i mladih – od ljudskih prava u sportu, rodne ravnopravnosti, do uloge sporta u očuvanju životne sredine ili uvođenju zdravih stilova života.

S druge strane, mališani su bili deo interaktivne radionice učeći se kroz istu vrednostima poput fer pleja, solidarnosti, tolerancije, ravnopravnosti, a ponosni smo što je preko 80 prisutnih devojčica i dečaka pokazalo interesovanje za predstavljeni način “učenja kroz igru”.

Zvanični kamp FC Barselona pokazao je kroz ovo, ali i predavanja u nastavku da je mnogo više od klasične sportske priče – iako mladi talenti od 6 do 16 godina iz cele Srbije, ali i drugih zemalja, imaju priliku da sa trenerima iz Barselone i licenciranim trenerima sa Balkana nauče fudbalsku tehniku, organizovan im je i edukativni deo programa, kako bi kamp napustili sa novim saznanjima, uz nove informacije i stečene veštine.

“Raduje nas što je zvanični kamp FC Barselona Barca Academy ove godine otvorio svoja vrata za predstavljanje Životnih šampiona i istinski smo zadovoljni povratnom reakcijom, kako mališana, tako i prisutnih trenera, zbog čega se nadamo da je ovo tek prva u nizu zajedničkih aktivnosti kada je u pitanju edukacija dece i mladih u sportu i kroz sport”, izjavila je Aleksandra Knežević, koordinatorka koncepta Životnih šampiona, koja je uz članove konzorcijuma Božu Marića i Sinišu Ćerketu koordinirala dve radionice.

Ideja Životnih šampiona se od 2021. godine širi kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou, dobijajući značajna pojačanja u FK Ludogorec i FK Antalijaspor od 2022. godine. Konzorcijum nastavlja sa promocijom iste među decom i trenerima, najpre iz fudbala kao najmasovnije sportske discipline, a potom i iz drugih sportova, smatrajući sport značajnim kanalom za prenošenje važnih društvenih poruka i verujući u njegovu ulogu u obrazovanju novih generacija. Naredne radionice dogovorene su na kampu DEKI5 na Zlatiboru, a konzorcijum najavljuje i priključenja velikih evropskih klubova u cilju daljeg širenja ideje obrazovanja u sportu i kroz sport.