Sporazum O Saradnji Veles 14 11 2022 02

Raste porodica životnih šampiona

  • 14 novembra, 2022

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o saradnji u Velesu, nastavljeno je građenje partnerstava u sklopu koncepta “Stvaramo životne šampione”. Priključivanjem ženskog fudbalskog kluba Borec Veles, mališanke i treneri iz ovog sportskog kolektiva dobijaju priliku da učestvuju u svim predstojećim aktivnostima u sklopu programa.

Imajući u vidu da je program trenutno regionalnog karaktera sa intencijom širenja, te da spaja sportski, omladinski i obrazovni sektor, sporazum su danas, osim predstavnika Razvojnog centra za mlade i ŽFK Borec Veles potpisali i predstavnici Centra za edukaciju i trening iz Skoplja, kao partneri u programu.

“Današnjim formalnim činom otvorili smo vrata da treneri i mališanke ženskog fudbalskog kluba Borec Veles budu deo budućih kampova, edukacija, umrežavanja, oblikujući budućnost regiona na postulatima saradnje, fer pleja, tolerancije i uzajamnog razumevanja. Koncept prebacuje fokus sa sportskih na životne šampione, jer verujemo da sport, bez obzira na nečiji talenat, pre svega u svakome treba da pobudi ono najbolje, učeći nas o pozitivnim društvenim vrednostima i svetu oko nas. Ipak, ono što posebno ističemo je da je ŽFK Borec Veles prvi ženski fudbalski klub koji je pristupio konceptu, čime pokazujemo jasnu nameru za budućnost – da više pažnje posvetimo razvoju i promociji ženskog sporta i sporta među devojčicama”, izjavila je tokom potpisivanja sporazuma Aleksandra Knežević, programska direktorka Razvojnog centra za mlade.

“Posebna je čast i zadovoljstvo biti deo ove velike porodice, koja će afirmisati ženski fudbal na domaćem i međunarodnom nivou. Kako Sindikalni centar za edukaciju i obuku teži većoj zastupljenosti i uključivanju mladih u društvo, ovim aktivnostima doprinećemo pored toga i većoj ravnopravnosti. Aktivnosti koje slede biće od posebnog značaja za SCEO, a u narednom periodu ćemo kapacitete svih aktera podići na jedan viši nivo kroz edukaciju, regionalno povezivanje i brojne inovativne sportsko-obrazovne aktivnosti za decu i mlade”, izjavio je Bojan Tripunoski iz SCEO.

ŽFK Borec Veles, uprkos svim izazovima sa kojima se trenutno suočava, najstariji je makedonski ženski fudbalski klub, osvajač niza trofeja i priznanja, kao i nekadašnji učesnik Lige šampiona, a ovim činom pokazao je da ozbiljno misli na svoju sportsku budućnost i poseduje svest da je sport mnogo više od rezultata, doživljavajući ga kao instrument za stvaranje boljeg društva. Podršku daljem razvoju sporta, ali i društva odgovornih aktivnih građana iskazao je i gradonačelnik Velesa Marko Kolev, naglašavajući da je grad otvoren za sve inicijative i aktivnosti koje se realizuju za dobrobit njegovih stanovnika, posebno kada je reč o deci i mladima.

Koncept Životnih šampiona u narednim godinama nastaviće da se razvija pre svega zahvaljujući podršci ostvarenoj kroz program ERASMUS+ u oblasti sporta, kao i UEFA fondacije za decu, a sve sa intencijom povećanja broja zemalja, sportskih disciplina, mališana i trenera koji će u budućnosti biti deo istog.