IMG 7788

Treneri životnih šampiona i šampionki zajedno za lepšu budućnost

  • april 20, 2024

U okviru koncepta “Stvaramo životne šampione”, a u organizaciji partnerskog udruženja Ujedinjena društva Balkana iz Grčke, Solun je u periodu 18-21. april 2024. bio grad domaćin okupljanja trenera mlađih kategorija i članova ekspertske grupe.

Tom prilikom, predstavnici RFK Grafičar, HNK Gorica, Akademije Pandev Brera Strumica, FK Antalijaspor, FK Željezničar, FK Breznica, ŽFK Borec Veles i akademija fudbala SU team diskutovali su sa prisutnim ekspertima o obrazovnom materijalu na kome se radilo u prethodnom periodu, a sve sa ciljem osnaživanja trenera novim znanjima, informacijama i konkretnim alatima da deluju kao edukatori i pedagozi u svom sportskom radu sa decom i mladima.

Prisutni su imali priliku da kroz kratka uvodna predavanja, interaktivne i dinamične diskusije, radionice i edukativne igrice testirane pri radu u manjim grupama, daju komentare na predstavljen materijal iz ugla njegove primenjivosti u trenažnom procesu, testiraju materijal na licu mesta i podele povratne reakcije, ujedno jačajući socijalne, komunikacione veštine i timski rad.

Poseban segment skupa predstavljao je odlazak na fudbalski teren, kako bi se svrha obrazovnog materijala direktno testirala i na mestu na kome će fudbalski treneri kasnije primenjivati stečena znanja i veštine.

Zainteresovan za koncept Životnih šampiona i eventualno pristupanje istom, fudbalski klub Iraklis nam je za tu priliku ustupio svoje terene, te je boravak u Grčkoj iskorišćen i za upoznavanje i predstavljanje našeg koncepta potencijalnom grčkom partneru, što bi značilo da je 11 zemalja prepoznalo značaj ovog edukativno-sportskog koncepta.

Pored radnog dela, naši domaćini organizovali su i različite kulturno-istorijske ture, te upoznavanje sa interesantnim turističkim sadržajima ovog drugog po veličini grčkog grada. Mnogim trenerima ovo je bila prilika da po prvi put posete Solun, što je dalo i dodatni značaj celokupnoj poseti.

Na kraju skupa, svi prisutni treneri istakli su da je ovo bila izuzetna prilika da se povežu, razmene iskustva i ostvare dodatnu saradnju, što će dovesti i do zajedničkih planova i akcija, kako na regionalnom, tako i na širem evropskom nivou. Predstavnik Razvojnog centra za mlade, Veljko Avramović izjavio je zatvarajući skup da je potrebno više ovakvih okupljanja, zbog čega ćemo nastojati da u narednom periodu trenerima omogućimo veći broj okupljanja i obuka, na taj način dajući doprinos boljoj budućnosti regiona i Evrope.

Skup je realizovan u okviru koncepta “Stvaramo životne šampione”, a zahvaljujući podršci Evropske unije kroz ERASMUS+ program u oblasti sporta i UEFA fondacije za decu.