Porodica životnih šampiona bogatija za još jednog člana

  • april 20, 2024

Sa ponosom ističemo da je koncept “Stvaramo životne šampione” nastavio da se širi na evropskom tlu, te da je nakon 20 uključenih partnera iz 10 zemalja, prepoznat i od strane jednog od najstarijih grčkih fudbalskih klubova, koji je deo druge najveće profesionalne fudbalske lige Grčke – FK Iraklis. Time naša porodica nastavlja da se razvija, ovoga puta u plavo-belim bojama. Ukazujemo da je FK Iraklis osnovan davne 1908. godine, što ga čini jednim od najstarijih fudbalskih klubova Grčke, pa otuda i nadimak Ghireos (u prevodu sa Grčkog – stariji). Jedan je od osnivača grčke fudbalske federacije, kao i deo Sportskog društva Iraklis Solun.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji o zajedničkom delovanju u oblasti sporta započeto je partnerstavo između Razvojnog centra za mlade, kao koordinatora koncepta i fudbalskog kluba Iraklis, a poseban segment posvećen je uključivanju trenera i mališana ovog kluba u celokupan koncept.

“Važno nam je da se koncept razvija i širi, te da na taj način što veći broj ljudi shvati važnost ovog projekta. Za samo 3 godine, od lokalne inicijative koncept je narastao do toga da obuhvata 3 sektora i 20 partnera iz 10 evropskih zemalja (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Turska, Grčka, Bugarska, Portugal i Norveška) sa tendencijom konstantnog rasta (u poslednjih mesec dana pridružio nam se i ŽFK Olimpija Ljubljana iz Slovenije), kako bismo zajednički doprineli promociji obrazovanja u sportu/kroz sport. Kroz različite sportsko-edukativne aktivnosti uspeli smo da uključimo više od 2,000 dece i mladih i preko 50 fudbalskih trenera. Ponosni smo što sa velikim klubom poput Iraklisa delimo iste vrednosti i principe, i što ćemo u budućnosti zajednički stvarati lepše okruženje za sve mališane i mališanke”, izjavila je Aleksandra Knežević, koordinatorka projekta kroz svoje video uključenje.

Predstavnici FK Iraklis u narednom periodu biće uključeni u sve aktivnosti u sklopu projekta, počev već od treninga za trenere koji se od 18. do 21. aprila održava upravo u njihovom gradu – Solunu, uz učešće 40 fudbalskih trenera mlađih kategorija iz svih uključenih klubova.

Koncept “Stvaramo životne šampione” se razvija uz podršku Evropske komisije kroz ERASMUS+ program u oblasti sporta i UEFA fondacije za decu, a deo partnerstva su akteri iz sportskog, obrazovnog i omladinskog sektora, sada već iz 11 zemalja.