Potpisan novi ugovor u okviru Erasmus+ programa

  • novembar 16, 2020

Stavljanjem potpisa na Ugovor o grantu, Razvojni centar za mlade ušao je u inicijalne pripreme za projekat “Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu” koji će startovati 1.1.2021.

Kroz isti, fudbalski treneri će steći nova korisna znanja za rad sa decom i mladima; deca će putovati, družiti se i zajednički trenirati na regionalnim kampovima, upoznajući se usput i sa svojim fudbalskim idolima; klubovi će doći do dodatne opreme za mališane i nesmetan rad sa omladinskim sekcijama.

Projekat će biti sproveden u partnerstvu aktera iz sportskog, omladinskog i obrazovnog sektora (lokalni fudbalski klubovi, omladinske organizacije i fakulteti za sport i fizičko obrazovanje iz Makedonije, Turske i Rumunije), kroz podršku ERASMUS+ programa Evropske unije. Obuhvata 7 zemalja: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Sloveniju, Rumuniju i Tursku.

Opšti cilj projekta je da revitalizuje obrazovnu i pedagošku ulogu sporta (fudbala, u ovom konkretnom slučaju), koristeći uticaj koji fudbalski treneri imaju na decu i mlade. Želja nam je da razvijemo, testiramo i pripremimo modul/program za obuku trenera o tome kako da koriste treninge i stalni rad sa decom i mladima kako bi im kroz sport približili i druge teme od značaja za svakodnevni život. Ovog puta smo se fokusirali na pitanja zdravlja i bezbednosti (kako na individualnom, tako i na kolektivnom nivou, pri čemu posebno akcentujemo KOVID-19), pošto je naše zajedničko zapažanje da deca ne znaju mnogo o ovom važnom segmentu života.

Obrazovni sektor će pomoći u razvoju najprikladnijeg formata za rad u obliku novog modula za obuku trenera, omladinski sektor će pomoći u uvođenju neformalnog obrazovanja (metode i pristup deci i mladima) u sportskim aktivnostima, dok će uključeni klubovi testirati razvijeni model u sopstvenom okruženju (FK Grafičar, FK Sloga, FK Gorica, FK Maribor i FK Pelister) i zajednički, na fudbalskim kampovima.

Projekat će obuhvatati niz različitih aktivnosti: istraživački i stručni rad na razvoju modula za obuku; obuku fudbalskih trenera za usvajanje razvijenog modula; primenu stečenih znanja u klubovima iz kojih dolaze fudbalski treneri i na zajedničkim kampovima, kao i promotivnu kampanju koja podvlači obrazovnu ulogu sporta.

Verujući u značajnu društvenu ulogu fudbala, ovog puta stavili smo ga u kontekst informisanja dece i mladih u sportu o aktuelnim zdravstvenim i bezbednosnim rizicima, a cilj kome težimo može se rezimirati u 25 obučenih fudbalskih trenera, minimum 250 dece koja će proći kroz aktivnosti i 50,000 ljudi iz opšte populacije koji će doći do relevatnih informacija kroz prateću promotivnu kampanju.

Više informacija sledi.