Zivotni Sampioni 2023 24 Kick Off Meeting 01

Lansirana nova generacija životnih šampiona

  • 28 januara, 2023

U Beogradu je 26. januara zvanično lansirana druga generacija projekta “Stvaramo životne šampione”, čije je pilotiranje započelo još 2018. godine. Događaj, otvoren konferencijom za štampu, podržan je od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije, iz koje dolazi i koordinator projekta – Razvojni centar za mlade, a svojim prisustvom uveličali su ga i Njegova ekselencija, ambasador Republike Turske i predstavnici diplomatskog kora iz uključenih zemalja.

U nastavku, predstavnici konzorcijuma iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Turske, Portugala i Grčke, te sportskog, omladinskog, obrazovnog i istraživačkog sektora, održali su inicijalni sastanak u želji da zajednički definišu precizno naredne korake u procesu.

U predstojećem periodu, istraživački tim ispitaće trenutnu ulogu i položaj trenera u sportskom polju, fokusirajući se na percepciju njih samih kao edukatora i pedagoga, nakon čega će predstavnici akademske zajednice pristupiti izradi programa za dalje uvođenje neformalnog obrazovanja u sportske aktivnosti kroz aktivnosti koje bi sprovodili treneri, a sve u cilju učenja kroz igru i sport.

Prisutni članovi konzorcijuma zajednički su konstatovali da je sport snažan instrument za širenje pozitivnih vrednosti i prenošenje važnih društvenih poruka, te da su aktivnosti predviđene za nastavak, poput lokalnih treninga i zajedničkih kampova prilika ne samo da deca uče, već i da se povezuju i sklapaju celoživotna prijateljstva, ujedno uviđajući značaj razumevanja, tolerancije i solidarnosti kao bitnih društvenih vrednosti koje se promovišu kroz koncept. Koordinatorka projekta upoznala je prisutne sa rezultatima prethodne pilot aktivnosti, sa ponosom ističući da je kroz koncept već prošlo preko 700 mališana, 100 trenera i 200 roditelja, uz intenciju da se ti brojevi u godinama pred nama uvećavaju i sa napomenom da su sve aktivnosti za učesnike istih bile besplatne.

Poruka konzorcijuma je da je uloga sporta pre svega da stvara vrhunske ljude – životne šampione, a tek potom sportske lidere, i da tako treba pristupiti i realizaciji projekta. Učesnici projekta vide ga i kao priliku za unapređenje odnosa među zemljama koje predstavljaju, polazeći od toga da je sport uvek bio snažna vezivna nit.

Razvojni centar za mlade kao koordinator, te fudbalski klubovi Grafičar iz Srbije, Gorica iz Hrvatske, Antalijaspor iz Turske, Ludogorec iz Bugarske, Sloga Doboj i Željezničar iz Bosne i Hercegovine, sportski centar GCP iz Portugala, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, te fakulteti za sport univerziteta u Ankari i Skoplju, ali i Ujedinjena društva Balkana iz Soluna, Sindikalno edukativni centar iz Banja Luke i Sindikalni centar za edukaciju i trening iz Skoplja kao predstavnici civilnog društva, potpomognuti ekspertima iz oblasti sporta, pedagogije, psihologije, ljudskih prava i omladinskog rada, naredne dve godine realizovaće svoje aktivnosti uz podršku Evropske unije kroz program ERASMUS+ u oblasti sporta.

Dodatni impuls je podrška koja je stigla od UEFA fondacije za decu kako bi se navedeni model rada pilotirao i na kampovima DEKI5 proslavljenog Dejana Stankovića, te Akademiji Pandev uvaženog Gorana Pandeva.